Rensa 300 saker – böcker

kollage_bocker1

Rensa 300 saker – böcker

För ett par månader sedan blev jag inspirerad av livsstilen minimalism. Efter att ha gått som en tornado genom vårt förråd och lägenhet och slängt, rensat, gett bort mängder av saker så ville jag ta det till en helt ny nivå. Jag hittade en utmaning som innebär att man ska rensa 10 saker varje dag i 30 dagar, dvs. 300 prylar! Går det? Är det möjligt?

Såklart det går, det handlar egentligen om hur mycket saker man har från början. Men vi då, som redan rensat som galningar och som redan har levt och lever ”luftigt” på 58 kvm. Jo, det går. Allt är dokumenterat. Men egentligen så är det inte så intressant exakt VAD det är som slängs utan det vi väljer att spara. Det är ju det som är kvar som är det viktiga och som ger uttryck för livsstilen på något vis. Men samtidigt så är det svårt att dokumentera det vi har kvar, så…

Vissa saker har varit enkla att göra sig av med medan vissa saker var riktigt riktigt svåra. Det finns mycket känslomässiga band som håller sakerna kvar. Men varför? Varför är det så svårt att göra sig av med vissa saker som ändå aldrig används eller som ibland kan ge riktigt negativa känsor också (smaljeansen som jag bara kommer i ett par gånger/år om jag har ”tur” men som kan göra mig deppig när jag ser dem i garderoben).

Jag tänkte snacka lite om böcker. Ända fram tills för ett par månader sedan (då jag upptäckte minimalism) så har böcker alltid varit väldigt viktigt för mig. Jag har alltid sett framför mig hur jag i mitt framtida hus har väggar av bokhyllor fulla med böcker med en sån där stege för att ta mig upp till de översta hyllorna. Varje bok skulle vara ett minne och många böcker jag köpt har jag skrivit på insidan var jag köpte dem, varför jag köpte dem (resor, inför semester m.m.) och vad jag tyckte om dem.  När jag bodde i USA ett år så var resväskan hem till Sverige fullpackad med böcker och CD-skivor, inte speciellt mycket annat. Jag har ärligt talat haft väldigt mycket kärlek till böcker.

Böcker kan betyda så mycket. De visar på vem man är. De kan ge en pondus och påvisa att man är intellektuell och beläst. De är även sjyssta samtalsämnen när gäster står och kikar in i ens bokhylla. Böcker kan även ge värme inredningsmässigt. Myshetsfaktorn höjs och gör rummen mer ombonade. De ger färg och form till annars ibland tråkiga väggar.

Vi bor såpass litet så vår dröm om en vägg av böcker har inte besannats (som tur är tycker vi nu). Jag (Claudia) är en sucker för självhjälpsböcker och har mängder, och både jag och Christian delar intresset för träningslitteratur.

Samtidigt så kan böcker skapa kaos, göra rum röriga och stökiga, påminna om att vi borde läsa mer, skapa stress. Och rent inredningsmässigt så krävs det en del jobb att få bokhyllor att kännas lugna och harmoniska. Bokhyllor blir lätt en avställningsplats för saker man inte vet vart man ska göra av. Bokhyllor kan ge ett rörigt och slarvigt intryck. Dessutom är böcker och hyllorna mästare på att samla damm och jag vet att i alla fall vi drar oss för att damma då det är krångligt att komma åt och tar tid. Och det syns faktiskt väldigt väl om man inte tar hand om böckerna.

Men hur har vi tänkt för att kunna rensa? Många böcker, speciellt skönlitteratur, kommer vi aldrig läsa igen. Många av dem var inte ens speciellt bra. Det kommer nya böcker hela hela tiden på marknaden som jag vill läsa, så att jag skulle hinna eller vilja läsa om mina böcker känns optimistiskt. Sen finns alltid aspekten att spara böcker för att våra barn ska läsa dem. Jag har faktiskt trevliga minnen från mina föräldrars bokhyllor. Jag kikade på baksidorna, bläddrade lite i dem och vissa av dem läste jag. Men vi ser det som att det är så många böcker som våra barn antagligen inte vill läsa utav alla de böcker vi köpt. Vi kommer kunna uppmuntra bokmalen i ungarna på andra sätt. Prenumerationer, bibliotek, låna av vänner, läsa på paddan, ljudböcker, m.m.

Så vi har rensat. Närmare bestämt 79 böcker under denna 30-dagarsutmaning. Innan dess så var det säkert lika mycket till som vi rensat bort. Jag har fortfarande böcker kvar hos mina föräldrar i några flyttkartonger men de får bli ett senare projekt.

kollage_bocker2

Vissa böcker är så nya att de fortfarande finns på topplistan, t.ex. Analfabeten som kunde räkna, 100-åringen som försvann, och vissa böcker hade vi faktiskt dubletter av (himla o-minimalistiskt). Jag lyckades släppa bandet från en träningsbok som jag bläddrade igenom och kunde konstatera att alla övningar i boken var så basic att jag redan hade koll på de flesta. Dessutom var den väldigt oinspirerande och i tråkig svart/vitt-tryck. Dolph Lundgren rök också. Boken är riktigt snygg men samtidigt så tillför den inte så mycket rent kunskapsmässigt.  Christian (bild nr 1) fick iväg böcker jag inte hade läst och inte har intresse av att läsa heller.

kollage_bocker3
Jag gjorde mig av med en Hår-bok som jag insåg att jag kunde googla fram informationen istället. Christian plockade bort böcker om grafisk design som han hållit i sen han pluggade.

Vi har fortfarande en hel del böcker kvar, det hela är en process. De skönlitterära som  jag inte kommer ihåg om jag läst och de vi tror vi vill läsa igen är sparade. Men jag ser fram mot att göra mig av med en bok i taget när jag väl läst dem :).

Faktaböcker har vi fortfarande väldigt svårt att skilja oss ifrån men de använder vi mer som uppslagsverk och bläddrar i när det är något speciellt vi söker efter. Men ju mer tiden går, ju mer tror jag vi kommer kunna släppa flera av dem också.

Lägenheten känns luftigare nu, men än kan vi inte ta bort någon av våra två bokhyllor. De innehåller inte bara böcker utan lådor, pärmar och annat vi har. Jag vet inte om jag vill ta bort dem heller (ännu). De minimalister som inte har några böcker kvar brukar skapa hemtrevnad genom tavlor eller tyger för att ge mer personlig känsla. Eller också har de sparat några böcker som de frontar med sina fina utsidor.

Här finns några länkar från minimalistbloggar och hur de ser på böcker.

Becoming minimalist
minimalisterna 

Rensa och må bra! / Claudia

Ps. Jag ångrar faktist en bok… nämligen Träning för nyblivna mammor. Inte för att jag tyckte den var speciellt bra men för att många frågar mig om övningar i den och upplägget. Kanske får sticka till Myrorna och köpa tillbaka den för en tjuga.

1 kommentar

  1. Linda - 25 juli, 2016 19:48

    Just böcker tycker jag att det alltid finns fler att rensa ut… Jag har rensat i ett år nu. Och har säkert rensat ut 50 böcker, har kanske 30 kvar. Men varje gång hittar jag ytterligare n bok som går att rensa bort. Jag trodde att jag hade rensat bort all kurslitteratur, men jag hade sparat fyra styck som jag tyckte var bra. Nu säljer jag dem för 150kr/st. Många bäckar små… Jag lånar väldigt mycket böcker ifrån bibblan. Jag har köpt en tavellist till dessa böcker nu. Dels för att de förut låg lite överallt och inte hade någon särskild plats, men också för att visa upp fronten ? Just nu är intresset minimalism, och höns i trädgård. I och med att jag lånar byts ”fronterna” ut med jämna mellanrum. Toppen tycker jag!

    Ett annat tips, om du inte läst ”konsten att städa” – gör det! Eller sök på kon Mari.

    Svara

Kommentera inlägget