Plastbanta – köksredskap

bambuköksredskap

Plastbanta – köksredskap

Vi försöker plastbanta i vårt hem. Sakta men säkert byter vi ut saker. Något som kom väldigt tidigt var köksredskap. Mat, upphettning och plast kändes inte okej. Vi köpte på oss vackra träredskap som vi använt ett tag. Men det är mycket jobb med trä.

Träredskap ska diskas direkt för att inte missfärgas, oljas in och de kan inte köras i diskmaskin. Jag är ju väldigt ”lat” av mig och vill få saker gjort snabbt och smidigt. Så jag googlade runt och hittade de perfekta köksredskapen för oss! I bambu – ekologiskt, 100% nedbrytbart. OCH de går att köra i diskmaskin.

Så här är mitt tips till er :).
köksredskap bambu

Jag köpte dem på www.lovelly.se. De finns i flera fina färger! Redskapen görs av märket Zuperzoial.

Lovelly har massa fina andra produkter i bambu. Det jag hoppas på i framtiden är dock att Zuperzozial kommer tillverka lite mindre köksredskap, vi använder tyvärr nämligen en mindre slev och en mindre stekspade i plast fortfarande eftersom vi inte hittat någon ersättare till dessa.

Så här skriver lovelly själva om produkterna i bambu:

EKOLOGISK, GIFTFRI OCH 100% NEDBRYTBAR SOPPSLEV I EN VACKER PUDERROSA FÄRG. SLEVEN ÄR TILLVERKAD I ETT MYCKET MER HÅLLBART MATERIAL ÄN KONVENTIONELLA PLASTIGA REDSKAP SOM VANLIGTVIS ANVÄNDS I KÖKET. SLEVEN ÄR TILLVERKAD AV BAMBU VILKET ÄR NATURLIGT ANTIBAKTERIELLT OCH STÖTER IFRÅN SIG MATFLÄCKAR OCH FÄRGER. ETT PERFEKT ALTERNATIV GENTEMOT DE VANLIGA PLASTIGA REDSKAPEN DÅ DE ELAKINGARNA ÄR TILLVERKADE AV PLAST OCH PLASTPRODUKTER LÄCKER KEMIKALIER VID KONTAKT MED VÄRME. BAMBUN ÄR OERHÖRT TÅLIG OCH DRAR INTE ÅT SIG AV MATFLÄCKAR UTAN BLIR SNABBT FIN IGEN EFTER EN SVÄNG I DISKEN.
ENLIGT LOVELLY-STANDARD FRI FRÅN GIFTER SOM: BPA, BLY, LÖSNINGSMEDEL, FTALATER, FORMALDEHYD, PLAST OCH ANDRA CANCERFRAMKALLANDE ÄMNEN.
MATERIAL: SOPPSLEVEN ÄR TILLVERKAD AV ENBART NATURLIGA MATERIAL SÅSOM BAMBUFIBER OCH MAJSPULVER VILKA TILLSKILLNAD FRÅN PLAST INTE UTGÖR NÅGON SKADA PÅ VÄRLDENS OLJERESERVER. STEKSPADEN BESTÅR AV ETT ANTAL INGREDIENSER SOM VID TILLVERKNING PRESSAS SAMMAN I EN FORM UNDER HÖGT TRYCK OCH VÄRME. DEN VIKTIGASTE INGREDIENSEN ÄR BAMBUFIBER (80%) MEN DET FINNS OCKSÅ ETT ORGANISKT BINDEMEDEL SOM BESTÅR AV HARTS- OCH MAJSPULVER SOM SKAPAR EN SLÄT YTA OCH GER EN FIN TEXTUR. DEN EKOLOGISKA OCH NATURLIGA YTAN STÖTER BORT MISSFÄRGNINGAR SAMTIDIGT SOM BAMBUN I SIG INTE TAR ÅT SIG FÄRG SAMT ÄR ANTIBAKTERIELL. SÅ OM TILLEXEMPEL EN KAFFEKOPP BLIR MISSFÄRGAD NÄR DU DRICKER SÅ KOMMER DET ATT FÖRSVINNA IGEN EFTER EN SVÄNG I DISKMASKINEN. ALLA FÄRGER ÄR HELT NATURLIGA SAMT SOJABASERADE OCH PRODUKTEN ÄR 100 % NEDBRYTBAR. ALLA PRODUKTER I SERIEN ÄR CERTIFIERADE ENLIGT EUROPEISK STANDARD VIA ”EU FOOD SAFE CERTIFICATE” SAMT AMERIKANSK STANDARD VIA ”FDA FOOD SAFE CERTIFICATE”.
FÖR ATT SÄKERSTÄLLA MINIMAL PÅVERKAN PÅ MILJÖN HAR TILLVERKAREN VALT ATT INTE ANVÄNDA NÅGRA PACKMATERIAL RUNT PRODUKTERNA. ALL INFORMATION OCH SKÖTSELRÅD HITTAS ISTÄLLET PÅ UNDERSIDAN SAMT PÅ EN MINDRE ETIKETT PÅ FRAMSIDAN. ETIKETTEN ÄR TILLVERKAD AV ÅTERVUNNEN KARTONG OCH FASTSATT MED ETT KEMIKALIEFRITT, 100 % NEDBRYTBART, NATURLIGT LIM SOM ÄR HELT FRITT FRÅN LÖSNINGSMEDEL. ETIKETTENS TAS ENKELT BORT MED LITE MATOLJA VID FÖRSTA DISKNING!
BAMBUN SOM ALLA PRODUKTER I SERIEN BESTÅR AV FÅR VÄXA I 3-5 ÅR PÅ PLANTAGER UTAN BEKÄMPNINGSMEDEL. DÅ BAMBU ÄR DEN SNABBAST VÄXANDE PLANTAN I HELA VÄRLDEN GER DEN MINIMAL PÅVERKAN PÅ MILJÖN VILKET I SIN TUR GÖR DEN TILL ETT SÄKERT, MILJÖVÄNLIGT OCH EKOLOGISKT VAL!
DÅ ALLA PRODUKTER I SERIEN ÄR TILLVERKADE AV HELT NATURLIGA MATERIAL KAN DE BETE SIG OLIKA UNDER PRODUKTIONEN VILKET KAN RESULTERA I SMÅ EGENHETER SOM KAN SKILJA DEM LITE FRÅN VARANDRA I OLIKA NYANSER, TEXTURER ETC. DETTA ÄR NÅGOT SOM SKER MED ALLA TRÄ OCH VÄXTBASERADE MATERIAL OCH INTE NÅGOT SOM PÅVERKAR KVALITET UTAN SNARARE NÅGOT SOM GÖR VARJE PRODUKT VACKER OCH UNIK. PRODUKTER AV BAMBU ÄR OERHÖRT HÅLLBARA OCH ETT VÄLDIGT BRA OCH MILJÖVÄNLIGT ALTERNATIV TILL MELAMIN ELLER ANDRA SKADLIGA PLASTPRODUKTER DÅ DE ÄR TÅLIGA SAMTIDIGT SOM DE ÄR KEMIKALIEFRIA! #VEMBEHÖVERPLAST!
100 % NEDBRYTBAR: DÅ ALLA INGREDIENSERNA I SOPPSLEVEN ÄR HELT NATURLIGA OCH VEGETABILISKA ÄR DE OCKSÅ HELT NEDBRYTBARA. ALLA PRODUKTERNA ÄR TESTADE AV SGS DÄR DET HAR KONSTATERATS ATT HELA SERIEN ÄR 100 % NEDBRYTBAR. NEDBRYTNINGSPROCESSEN PÅBÖRJAS DÅ PRODUKTEN HAMNAR I KONTAKT MED SPECIFIKA ENZYMER SOM FINNS UNDER JORDEN. BEROENDE PÅ STORLEK TAR PROCESSEN MELLAN 12-24 MÅNADER.
SKÖTSELRÅD: DÅ ALLA PRODUKTER I BAMBUSERIEN INNEHÅLLER NATURLIGA FÄRGER OCH MATERIAL SÅ BÖR DE INTE LÄMNAS FRAMME I DIREKT SOLLJUS DÅ FÄRGEN I DET FALLET KAN KOMMA ATT BLEKNA. SLEVEN GÅR BRA ATT DISKA I DISKMASKIN OCH MED RÄTT HANTERING HAR DEN EN LIVSLÅNG HÅLLBARHET. DISKAS FÖRE ANVÄNDNING OCH FÅR EJ ANVÄNDAS I MICROVÅGSUGN.

2 kommentarer

 1. Ekofilosophie - 1 augusti, 2015 14:52

  Å va bra! Jag har platsbantat hella hemmet så gott det går och har kört med trä eller tostfritt när det gäller köksredskap. Har testat bambufiber som material i picknick-muggar. Det blir missfärgade om man inte diskar dem omgående, iaf när man haft kaffe eller te i. Men dessa redskap du tipsar om blir slltså inte missfärgade? Tänker tex om man gör en curry eller tomaträtt som normalt tom färgar av sig på gamla platsmatlådor?

  Tack för tipset! :)

  Svara
  • Claudia Gård - 1 augusti, 2015 16:26

   Hej! Tack för att du gillade tipset :). De kan missfärgas även fast det står ”BAMBUN ÄR OERHÖRT TÅLIG OCH DRAR INTE ÅT SIG AV MATFLÄCKAR UTAN BLIR SNABBT FIN IGEN EFTER EN SVÄNG I DISKEN”.
   Våra redskap fick en pyttelite rödare ton, iallafalla de grå redskapen så det skulle jag vara beredd på. Men oavsett så tycker jag det får vara värt det. Mina träredskap har ju oxå dragit åt sig färg :(.
   Du får köpa de rosa eller de i svart så kanske det inte syns så mycket 😉

   Svara

Kommentera inlägget