Minimalism – en våg av rensning

Foto 2015-05-27 13 02 44 (1) kopia

Minimalism – en våg av rensning

Jag har tidigare skrivit lite om minimalism och vilka fördelar det ger oss. För ett par år sen såg Christian en utmaning på nätet om att man ska rensa 100 saker. Det kan kännas som mycket med 100 prylar, men det gick väldigt enkelt att få ihop. Vi gjorde 50 saker var och kände oss så himla nöjda efteråt. Så gjorde vi det en gång till. Efter det har vi inte tänkt så mycket mer på att rensa men det började smyga sig på igen. Jag hittade några bloggar och sen insåg jag att detta var en livsstil som passade oss. Så hur började jag (för det var jag som började)?

Det stora ”genombrottet” kom när jag en dag rensade min garderob på kläder och samtidigt började läsa om minimalism på olika hemsidor. Jag blev så inspirerad av livsstilen att jag ville starta på en gång.

Jag tog med mig känslan som uppstod senast jag var till Värmland hos mina föräldrar. Där i ett förråd har jag haft möbler och flyttkartonger i flera, flera år. Det har stått där sen 2007 när jag flyttade till Stockholm. Det stod ett soffbord, en smal hylla, en byrå och en gungstol i rotting. Det stod säkert också sex flyttlådor kvar. Tanken har varit att jag skulle försöka sälja möblerna och ta med mig lådorna till Stockholm, men vi bor på 58 kvm och har ett litet förråd så det har inte riktigt funkat att ta med alla lådor.

Men faktiskt, nästan varje gång jag varit i Värmland har jag försökt att ta med mig saker därifrån för att tömma förrådet. Men denna gång fick jag bara ”nog”. Jag stuvade min pappas bil med de flesta möbler och åkte direkt till Erikshjälpen.

Tänk vad fort och smidigt det går om man GER bort saker istället för att lägga tid på att sälja. Inga krångliga ”visningar” folk som inte dyker upp, annonsering m.m. Sen gick jag igenom låda efter låda. Jag skickade säkert 100 cd-skivor till second hand och sparade 20 skivor som jag ännu inte riktigt kunde klippa bandet från.

När jag bodde i Chicago så köpte jag så satans mycket CD-skivor som jag släpade hem till Sverige. Men vi lyssnar aldrig på CD längre. Vi äger inte ens möjligheten att lyssna på CD. Så de stod där i en kartong och bara tog plats och energi. För nej, vi kommer aldrig ha en hylla med alla våra CD-skivor framme heller.

Jag slängde ramar till fotografier som jag antagligen aldrig kommer sätta upp, jag gav bort överkast från Indiska, lampskärmar och massa annat. Jag gav bort/slängde gammalt julpynt som var trasigt eller som jag ändå inte skulle vilja ha framme. Jag gick igenom massa framkallade foton på olika tillställningar med folk jag inte ens vet vilka det är. Vilken befrielse! Rensa, rensa, rensa! 😀

Väl hemma i Stockholm så tog jag och Christian tag i lägenheten och förrådet. Galgar, mer kläder, böcker, min snowboard och boots, trappmaskinen, två taklampor, gitarrer, ryggsäckar, väskor, skor, bordsunderlägg, läderjacka, plastburkar, tidningar, dator…

Vi rensade i medicinskåpet och bland mina skönhetsprodukter. Säkert tio flaskor med schampo/balsam/hårinpackning slängdes (jag har börjat med balsammetoden och alla produkter innehöll dåliga ämnen). Parfymer jag sparat sen jag var med i fröken Värmland (1999?) – ni vet sån där ”Samba” – åkte i soporna, vinterkängor, förkläden, grillbestick som vi aldrig använt, skoinlägg…

Christian sålde sitt Playstation och tio spel och en datorskärm. Jag gick igenom mitt smyckeskrin och slängde/skänkte massa örhängen och gamla tråkiga halsband jag aldrig använt och aldrig kommer använda. Jag gillar inte ens smycken. Jag gick igenom pärmar med gamla kvitton. Å en hel pärm med alla mina lönespecifikationer från första jobbet.

Lönespecifikationer? Varför har jag sparat det? För att ge till Charli när hon blir stor? Den frågan är faktiskt väldigt bra att ställa sig. Det är mycket som sparas, men vem gör man det för? För att få den där nostalgitrippen var 10:e år när man går igenom lådorna för att sedan lägga tillbaka saken i lådan igen för att se den om ytterligare 10 år? Och är det något jag vill spara till mina barn? Kommer de ens vilja ha sakerna?

Så vi åkte till Second hand med mängder av saker och fyllde flera påsar med sopor. Det märkliga är att varken jag eller Christian är materialister. Vi har inte mycket ägodelar (trodde vi). Vårt förråd har alltid varit strukturerat och ordnat men ändå. Vi lever i överflöd av saker. Exempelvis. Vi har fem vaser för blommor (en har vi köksredskap i). Hur ofta får vi blommor? Två av dem åkte till Second hand.

Foto 2015-05-14 08 23 38

Vi försökte minska våra prylar på alla områden. Här är ett exempel på ”många bäckar små”: Hur många pennor behöver man om man nu inte har ett jobb/intresse som innefattar många varianter av pennor. Och hur många överstrykningspennor behövs? Av nio överstrykningspennor så försvann sju.

Foto 2015-05-18 19 16 08 (1)Foto 2015-05-18 19 21 22

Så istället för tre burkar med pennor så är det numera en burk. Perfekt att ta med överflödet till jobbet.

Har ni någon gång varit med om att ni öppnar kylskåpet för att se om det finns något gott att äta? Eller skafferiet? Hittar inget men likt förbannat så är man där igen efter 20 minuter ifall man missat något? Lite samma sak har börjat hända oss med saker. Plötsligt står vi och stirrar in i garderoben eller skåp eller någon låda. Finns det något vi kan ta bort och slänga? Jo, men något måste ju gå att rensa ut?! Och blicken rör sig över bokyllor, bänkar och fönsterbräden ”men det måste ju finnas något som kan försvinna härifrån?”
Jag har börjat säga till Christian att jag vill rensa. Helt plötsligt så tycker jag att vi har så himla mycket saker. Bort bort bort! Så efter att ha gått som i en våg genom hela lägenheten och rensat flera hundra prylar så tittade vi oss omkring och insåg att vi fortfarande hade saker i överflöd. Då hittade jag en ny utmaning: Rensa 10 saker i 30 dagar. Totalt 300 prylar. Herregud. Går det? Vi har ju redan rensat väldigt mycket! Vi beslutade oss för att testa och jag kommer dokumentera allt vi har rensat och lite ”känslor” kring några av sakerna.
Stay tuned :) / Claudia

För att läsa mer inlägg om ”minimalism”: klicka på ordet precis under rubriken för att få fram alla blogginlägg i ämnet. 

Kommentera inlägget