Fredagsmys och taco! Men vilken ekologisk krydda ska jag välja?

tacokrydda

Fredagsmys och taco! Men vilken ekologisk krydda ska jag välja?

Nu börjar fredagen gå mot sitt slut så det är väl i senaste laget att ge tips för middagen. MEN, det kommer fler fredagar. En storfavorit på de svenska middagsborden är ju tacos. Det är så himla enkelt, smidigt och galet gott. Själva gör vi väldigt ofta tacosallad här hemma. Men vi vill göra er uppmärksamma på att ta en extra titt på näringsinnehållet på mat. Denna gången tar vi tacokryddor och dessutom ekologiska! För ekologiskt är väl alltid bra?

Vi vänder på förpackningarna…

taco_baksida

Vänstra förpackningen är från Spicemaster.
Om det är svårt att se innehållet så står det:

Spiskummin, lök, koriander, vitlök, paprika, oregano, svartpeppar, röd chili.

Absolut INGA konstigheter. Detta är bra och precis vad man ska begära som konsument. Tummen upp!

Den högra förpackningen är från I Love Eco, ICA´s egna ekologiska märke.
Där är innehållet helt annorlunda:

Druvsocker/glukos, salt, lök, maltodextrin, spiskummin, chilipeppar, vitlök, potatisstärkelse,
paprika, oregano, surhetsreglerande medel (E330), arom.

Allt som är fetmarkerat är helt onödigt att ha i en påse med tacokryddor. Druvsocker/glukos är dessutom på första plats (!!!!) vilket betyder att det är den ingrediensen som det är mest av. Och det är socker… och druvsocker är exakt samma som blodsocker. Det tar säkert inte en sekund innan det är ute i blodomloppet. Sen kommer salt och lök som är billiga råvaror. Sen kommer maltodextrin som oxå är rent socker och som används i sportdrycker för att kroppen snabbt ska kunna använda det som energi (finns även i välling men det är en annan debatt). Sen kommer lite mer kryddor och så fyller vi ut med potatisstärkelse. Potatisstärkelse är till för att dra bort fukt och ge fylligare konsistens av kryddorna, läs: fylla ut förpackningen.

Orkar ni läsa vidare?

I alla fall. Sen har vi paprika och oregano och sedan surhetsreglerande medel (E330)?!? Men va fan. Klicka på länken så se ni vilken makaber process det är att ta fram livsmedelsindustrins absolut mest använda tillsats.

Och tillsatt arom? Antagligen för att det helt enkelt inte skulle vara så gott annars med allt annat skräp i som inte är kryddor.

Så igen, vänd på förpackningen och läs. 

Spicemasters krydda kostar 1 kr mer än I love Eco. SJÄLVKLART ska vi hjälpa till och stödja de företag som vill sälja oss bra och rena produkter.
Annars så är det inte svårt att göra egen tacokrydda, se då till att välja bra och rena kryddor och helst ekologiska!

 

4 kommentarer

  1. Gäst - 24 april, 2015 23:27

    Va bra att du skriver om detta. Det är så många produkter som man måste supergranska, det blir snudd på en halv kontorstjänst! Mycket tid går åt.

    Nu har du gjort hela jobbet åt mig. Tack.

    Det får bli Spicemaster.

    Svara
  2. Ekofilosophie - 25 april, 2015 22:14

    Jag supergranskar allt innan det åker ner i kundvagnen. Just tacokrydda fattar jag inte riktigt varför man köper? Är väl inte så svårt att blanda ihop kryddorna själv så slipper man tillsatser och har koll på vad man stoppar i sig :)

    Svara
  3. Gäst - 3 maj, 2015 17:35

    OT:
    När kommer det något inlägg om detta?
    http://www.kostdoktorn.se/professor-tim-noakes-anmald-av-dietistforbund-stod#comments

    Svara
  4. vilmer berg - 2 maj, 2017 09:12

    Super att ni har startat en tråd om detta ämne.

    Svara

Kommentera inlägget